The Shining - Cinnet

Herkes izlediği filmden keyif almayı ister fakat her film sadece keyif mi verir? İşte karşınızda izlerken geren, ama kafanıza takılan detayları düşünmekten gerilemediğiniz özenle listelenmiş 10 film.

Eraserhead (Silgi Kafa)

MV5BNTY2ODUwYmEtOTQ0NC00M2YzLTlmODEtZWM2OWYyMTFmY2ZjXkEyXkFqcGdeQXVyMjE5MzM3MjA@. V1 SY1000 CR0013331000 AL | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: David Lynch

Imdb: 7,4/10

David Lynch’in ilk uzun metrajlı filmi olan Eraserhead, Henry Spencer’ın kız arkadaşı Mary tarafından terk edilmesini ve Mary ile birlikteliklerinin ürünü olan ‘yaratık’la başbaşa kalmasını konu alıyor. İzlerken sizi hem gerginliğin doruklarına çıkaracak hem de bol bol düşünmeye itecek olan 1977 yapımı Eraserhead’in 2004 yılında ABD Ulusal Film Arşivi’nde saklanmasına karar verilmiştir.

The Shining (Cinnet)

MV5BZGJmYmNmZjgtOTExNy00MjcxLTllZWItZTQ0MmRjNDc5YTU4XkEyXkFqcGdeQXVyODQxOTM0ODI@. V1 | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Stanley Kubrick

Imdb: 8,4/10

Jack Torrance(Jack Nicholson) hem yazılarına odaklanabilmek hem de ailesiyle beraber keyifli bir kış geçirmek açısından bakımını üstlendiği Overlook Oteli’ne gelir ve burada hayatlarını alt üst edecek metafiziksel olaylar yaşanır. Jack Nicholson’ın 127 tekrarda çekilmiş meşhur kapı kırma sahnesini barındıran film son sahnede yer alan tabloyla akıllara durgunluk veriyor.

Orphan (Evdeki Düşman)

MV5BYzc0Y2Y5YzMtMmY5YS00YTBhLWJjOTUtODc2ZTQ1Y2RlMDAwXkEyXkFqcGdeQXVyNjQzNTI5NTI@. V1 | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Jaume Collet-Serra

Imdb: 7/10

Doğum esnasında çocuklarını kaybettikleri için fazlasıyla sevecen ve masum görünen Eshter’i evlatlık alarak harika bir seçim yaptıklarından emin olan çift hastalığı sebebiyle uyum problemleri yaşayan Eshter’in başlarına getireceği olaylardan habersizdir.

Predestination (Zamanın Ötesinde)

MV5BMTcxOTc4Nzk0OF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzc3OTA0MzE@. V1 SX1500 CR001500999 AL | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Michael Spierig, Peter Spierig

Imdb: 7,5/10

Normal bir hayat hikayesi gibi başlayan Predestination, hem filmin içerisinde barındırdığı paradokslarıyla hem de oyuncuların başarısıyla izleyiciyi gerçekten de zamanın ötesine götürmeyi başarıyor.

The Sixth Sense(Altıncı His)

MV5BYjI3OWJhODYtNGUwNC00MzM5LWI2NGQtN2U5ODE4NzUyZDA3XkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc@. V1 | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: M. Night Shyamalan

Imdb: 8,1/10

Yapıtlarıyla büyük eleştirilere maruz kalan yönetmenin en büyük eserlerinden biri olan The Sixth Sense’de ölüleri görebildiğini ve onlarla konuşabildiğini iddia eden bir çocuğun doktorluğunu yapan Crowe karakterinin hastasıyla beraber çıktığı bu tedavi sürecinde hayatının en büyük gerçeğini öğreneceği eşsiz bir filmdir.

Shutter Island (Zindan Adası)

MV5BMTg3MjM5NDY3OV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzQxNTUxMw@@. V1 SY1000 CR0015021000 AL | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Martin Scorsese

Imdb: 8,1/10

Dennis Lehane’nin ünlü romanından sinemaya uyarlanan film Zindan Adası’nda bulunan Ashecliffe Hastanesi’nden kaçmış bir hastayı bulmaya çalışan 2 polis memurunun bu adada başlarına gelen maceraları konu ediniyor. Olayların içinden çıkılamaz bir hal aldığı ve izlerken başını unutacağınız filmde sizi dev bir final bekliyor olacak.

Donnie Darko (Karanlık Yolculuk)

| İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Richard Kelly

Imdb: 8,1/10

Hem senaryosuna hem de müziklerine bayılacağınız Richard Kelly’nin ilk uzun metrajlı filminde insan-tavşan karışımı bir yaratığın Donnie Darko isimli genç çocuğa verdiği sırla beraber onu etkisi altına alarak sosyal yaşantısından uzaklaştırıp tehlikelere sürükleyişi anlatılıyor. Toplumsal mesajlara da başarılı bir şekilde yer vermesiyle izlenmeye değer.

The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği)

MV5BMDZlOTc2YmUtNzQyMS00Zjc5LTliMzAtN2VlZDcwM2VjZWIxXkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@. V1 | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Jonathan Demme

Imdb: 8,6/10

Kurban ettiği insanların cesetlerine işkence eden seri katili yakalamakla görevlendirilen FBI ajanının bu görevi yerine getirebilmek için başka bir katilden yardım almasını ve bu yardımlaşma esnasında da ajan ile katilin yakınlaşmasını konu alan film 1992 yılında 7 dalda aday gösterilmiş ve en iyi film ile en iyi senaryo uyarlaması dalında da ödüle layık görülmüştür.

The Departed (Köstebek)

MV5BZDdjNjIwYmMtMmNlZS00MTEzLWI2NDgtNGNlMGEwNTc2NzZiXkEyXkFqcGdeQXVyMzQ3Nzk5MTU@. V1 | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Martin Scorsese

Imdb: 8,5/10

Köstebek, yıllardır çökertilmek istenen mafya teşkilatını içerden yıkmak için yetiştirilen köstebekle aynı şekilde polis teşkilatından bilgi edinebilmek için yetiştirilen köstebeğin görevlerini yerine getirmeye çalıştıkları sırada birbirleriyle burun buruna geldikleri heyecan dolu macerayı sahneleyen film 4 dalda Oscar’ın da sahibidir.

Black Swan (Siyah Kuğu)

MV5BMTgzY2UxYTQtNGVjMC00NWFmLWFlNmUtMjdlZGM2M2RkZTY4XkEyXkFqcGdeQXVyMzM1MjQzNTk@. V1 SX1777 CR001777740 AL | İzledikten Sonra Üzerine Düşünmeyi Bırakamayacağınız 10 Film

Yönetmen: Darren Aronofsky

Imdb: 8,0/10

Dansı yaşamının merkezine alan Nina bale konusunda nefis yeteneklere sahip olan genç bir kadındır. Kuğu Gölü balesinin baş balerinliği Beyaz Kuğu rolünü elde etmeye çalışan Nina, başarıya giden bu yolda karanlık tarafıyla tanışarak hırslarının onu ele geçirmesine izin verir. Ancak Nina’nın kendisi bile hırsının ne kadar ileri gidebileceğinin farkında değildir.

Not: Filmler herhangi bir kriter göz önünde bulundurularak sıralandırılmamıştır.

Fotoğraf Kaynakları: https://www.imdb.com/

Ebru Duman
Türk-Alman Üniversitesi'nde Kültür ve İletişim Bilimleri bölümü öğrencisi.

Daha Fazla Sinema