Türk gazeteciliğinin en önemli isimlerinden, Türk basın tarihinin büyüklerinden hepimizin bilmesi, anması gereken bir isim Ahmet Rasim. Bu yazımızda da Hıfzı Topuz’un Türk Basın Tarihi adlı eserini pusula edinerek, Ahmet Rasim’i anlatacağız.
Şöyle diyor Hıfzı Topuz, Ahmet Rasim için ”Gazeteciliğin her dalında çalışmış, mesleğin bütün sıkıntılarına katlanmış ve 46 yıl gazetecilik yapmıştır. Çağdaşları arasında yaşamını onun kadar gazeteciliğe veren kişiler parmakla sayılacak kadar azdır.”
Peki hangi gazetelerde çalışmıştır Ahmet Rasim, hep birlikte bakalım:
- Ceride-i Havadis
- Tercüman-ı Hakikat
- İkdam
- Malumat
- Sabah
- Resimli Gazete
- Tasvir-i Efkar
- Yenigün
- Zaman
- Vakit
ve daha nice gazetede yıllarca Türk basınına emek vermiştir. Bu gazetelerde çeviri, şiir, fıkra, haber yazısı, başyazı, hikaye, mizah, röportaj ve daha bir sürü türde yazı yazmıştır.
Ahmet Rasim mesleğe girişini şöyle anlatır :
Ben gazeteciliğe henüz okuldayken beni rahatsız eden bir sebebin zoruyla girmiştim. Para kazanmak değil, gazete matbaası olsun da neresi olursa olsun, o binadan içeriye girmek, isterse bütün yazarlar topluluğunun en ardında bulunmak tek emelimdi. Hele başyazarlığın şan ve şerefi, o geleceğin güneşi zavallı ruhumu yakıp kavururdu.
İstibdat Dönemi’nin tüm zorluklarına rağmen gazeteciliği asla bırakmayan Ahmet Rasim, mesleğe atıldığında içinde olan arzuyu hep muhafaza etti. Yine işsiz kaldığı bir dönemde Atatürk’ün bizzat istemesiyle İstanbul milletvekili olur Ahmet Rasim ve beş yıl boyunca bu görevi yürütür.
Türk basın tarihi üzerine araştırma ve çalışmayı hiç bırakmayan Ahmet Rasim bir yandan da dünyadaki gelişmeleri takip eder ve dünyada yeni yaygınlaşan gazetecilik okullarının ülkemizde de açılmasına ön ayak olur. Kendisi bunu, bir yazısında şu sözlerle anlatmıştır :
Şimdi gelişme zamanıdır. Bu nedenle bir gazetecilik okulu açılması gereği şiddetle duyulmaktadır. Fakat bunu gazeteciler açmalıdır.
Ahmet Rasim ülkemizde gazeteciliğin gelişimine öncülük eden en önemli isimlerdendir. Saygıyla anıyoruz.
Kaynakça:
- TOPUZ, Hıfzı, II.Mahmut’tan Holdinglere Türk Basın Tarihi, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2003