Türk-Alman Üniversitesi
Bu başlıkta üniversitemiz hakkında genel bilgi sahibi olmak adına, üniversitenin kendi tanıtım yazısından alınan aşağıdaki bölüme bir göz atalım:
Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ/TDU), İstanbul’da bulunan Türk yükseköğretim mevzuatına tabi, Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak kurulan bir devlet üniversitesidir. Kuruluş amacı, Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını araştırma ve öğretim alanlarında birleştirmek ve iki ülke arasındaki bilimsel, iktisadi ve kültürel iş birliğine önemli katkılar sağlamaktır. Türk-Alman Üniversitesi kendisini akademik sınıflamada bir araştırma üniversitesi olarak tanımlamaktadır.
TAÜ’ye öğrenci olarak kabul edilmek için, Almanca bilmek şartı aranmamaktadır. Dil hazırlık sınıfımız, Almanca bilmeyenler için 1 yıl süreli Almanca eğitimi vermektedir. Yüksek düzeyde Almanca bilenler (dil sınavı ile tespit edilir) doğrudan eğitime başlayabilirler.
Türk-Alman Üniversitesi Kampüsü
Türk-Alman Üniversitesi kampüsü İstanbul‘un Anadolu Yakası‘nda Boğaz kenarında bir semt olan Beykoz‘da bulunur. Üniversiteye ait tüm binalar büyük bir arazi içinde toplu halde inşa edilmiştir. Üniversite inşaatında sona yaklaşılmasının yanında, bir yıl içinde tamamlanması ön görülmektedir. İstanbul’da şehir içi ulaşımın uzun ve zor olması üniversiteyi de etkilese de, İstanbul’un her yerinden ulaşım sağlanabilir.
24 Ocak 2020 Tarihli Merkel ve Erdoğan Ziyareti
Üniversitemizin kampüsü tamamlanmak üzeredir ve kampüsümüzün açılış töreni 24 Ocak 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel tarafından yapılmıştır. Kampüs içinde yeni binalar açılmıştır ve inşaatta sona yaklaşılmaktadır.
Ulaşım ve Konaklama
Tüm seferleri üniversiteden geçen otobüsler aşağıdaki gibidir, bunun yanında okulun merkezi noktalara (Kavacık- Kozyatağı Metro- Yenisahra…) servis ve shuttle(ring) seferleri mevcuttur
15F BEYKOZ-KADIKÖY / 15TAÜ BEYKOZ-KAVACIK / 136B BEYKOZ-KAVACIK
Bunun yanında Beykoz içinde kampüse kolaylıkla ulaşım sağlanabilecek, 1 adet KYK Kız Öğrenci Yurdu ve tüm öğrenciler için birden fazla özel yurt ve apart mevcuttur. Üniversite çevresinde yerli halkın öğrencilere kiralamakta olduğu uygun fiyatlı daire ve evler de bulunur, ancak bunlar internetten değil daha çok çevrede gezilerek bulunabilmektedir. Yerli halk internete ilan vermeyi tercih etmemektedir. Üniversitenin yurdunun inşaatı ise henüz tamamlanmamıştır.
Türk-Alman Üniversitesi Fakülteleri ve Yabancı Diller Yüksekokulu
Türk-Alman Üniversitesi bünyesinde halihazırda 5 Fakülte, 2 Enstitü ve hazırlık eğitiminin verildiği bir de Yabancı Diller Yüksekokulu bulunmaktadır.
Hazırlık Eğitimi: Yabancı Diller Yüksekokulu
Birimin resmi tanıtım yazısından aşağıdaki paragrafa göz atalım:
Çok dilli bir üniversite olan Türk-Alman Üniversitesinde lisans düzeyinde eğitim dili ağırlıklı olarak Almancadır. Üniversitemizde, akademik başarı için yabancı dil Almanca hazırlık sınıfı bir temel oluşturmaktadır. Bu çerçevede hazırlık birimimiz dinleme-konuşma-okuma-yazma gibi dört temel dil becerisini geliştirmek suretiyle yabancı dil öğretmenin yanında, alanlarına göre uzmanlık dilini ve terminolojisini de öğretmeyi hedeflemektedir. Uzmanlık alanlarına göre yabancı dil Almanca dersleri, lisans eğitimi süresince de devam etmektedir. Bunun yanında öğrenciye ikinci yabancı dil dersi (İngilizce) de verilmektedir.
Yüksek seviyede Almanca bilmeyen tüm öğrenciler TAÜ‘de bir yıl süren bir hazırlık eğitimine tabi tutulur. Bu eğitim süresince öğrenciler haftanın beş günü, altışar saat olmak üzere sıkı bir programla yıl sonu yeterlilik sınavına hazırlanırlar.Türk-Alman Üniversitesi‘nde hazırlık eğitimi kalitesi iyi olmakla birlikte yoğun çaba gerektirir ve zordur. Eğitim tamamına yakını Almanya’dan gelen Türk asıllı veya Alman okutmanlar tarafından B2-C1 yeterlilik düzeyine ulaşana kadar verilir. İki dönem boyunca haftalık quizler, Almanca kompozisyonlar(Textproduktion), her dönem iki adet vize ve bir adet finalle yıl sonunda yapılan yeterlilik sınavına* hazırlanırlır. Dönem boyunca başarı gösterip, 60 ortalamanın üzerine çıkan tüm öğrenciler bu bitirme sınavına girmeye hak kazanır. Bitirme sınavından yeterli puanı alan öğrenciler, o yaz Almanya’da burslu olarak yaz okuluna gönderilirler ve yeni öğretim yılında lisans eğitimine başlarlar. Sınavda yeterli puanı alamayan öğrenciler ise ilk etapta yaz okuluna devam eder. Hazırlıkta geçme oranı genel olarak %50’nin altında kalmaktadır, kaliteli ve sıkı bir Almanca eğitimi verilmektedir ve devamsızlığın sıkça yapıldığı ve okul dışında ekstra uğraş verilmediği sürece geçmesi bir hayli zordur.
Yabancı Diller Yüksek Okulu Partner Üniversitesi: Bielefeld Üniversitesi
Fen Fakültesi- Fakultät für Naturwissenchaften
Fen Fakültesi tanıtım yazısı:
Üniversitemizin ilk kurulan akademik birimlerinden biri olan Fen Fakültesi de temel bilimler ve teknoloji alanlarındaki araştırmalarına ek olarak Mühendislik ve Sosyal Bilimler Fakültelerindeki araştırmacılarla birlikte geliştireceği, disiplinlerarası ve özgün araştırma projeleri sayesinde yerel-küresel sektörün ihtiyaç ve sorunlarına yanıt veren, insan ve çevre odaklı, yenilikçi çözümlerin adresi olmayı hedeflemektedir.
Fen Fakültesi bünyesinde Moleküler Biyoteknoloji, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerdeki eğitim dili %100 Almanca’dır. Her bölümde Türk öğretim üyelerinin yanı sıra Alman öğretim üyeleri de görev almakta, ders vermekte ve akademik etkinliklere katılmaktadır. Başarılı öğrenciler, programın paydaşı olan Alman üniversitelerinde bir süre öğrenim görme imkanına sahiptir. Fakültenin anlaşmalı olduğu üniversiteler Potsdam Üniversitesi, Darmstadt Teknik Üniversitesi, Siegen Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, Braunschweig Teknik Üniversitesi ve Berlin Helmholtz Araştırma Merkezi’dir.
Fen Fakültesi Partner Üniversite : Potsdam Üniversitesi
Fakülte sitesine ulaşmak için tıklayınız.
Hukuk Fakültesi – Fakultät für Rechtswissenschaften
Hukuk Fakültesi hakkında:
Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, hukuk teori ve uygulaması uluslararası alandaki gelişmeler de esas alınarak araştırılmakta ve öğretilmektedir. Bu kapsamda yürürlükte olan hukuk kurallarına özel bir ağırlık verilmekte; hukukun tarihsel, kültürel ve ekonomik yönünün yanında, hayatın pratik ihtiyaçları ele alınmaktadır.
Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Türk-Alman ve Avrupa Hukuku alanında nitelikli bireyler yetiştirme misyonuyla diğer hukuk fakültelerinden ayrılabilir. Bölüme başlayan öğrenciler hem Türk hem Alman hem de Avrupa hukukuna hakim olabilecekleri bir eğitim alırlar. Bölümün seçkin Alman ve Türk profesörlerden oluşan akademik kadrosu ise önemini arttıran ayrı bir unsurdur. Ayrıca bölümde ağırlıklı olarak Almanca fakat hem Almanca hem Türkçe eğitim verilmektedir.
Hukuk Fakültesi Partner Üniversitesi: Özgür Berlin Üniversitesi
Fakülte sitesine ulaşmak için tıklayınız.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi – Fakultät für Verwaltungwissenschaften
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi hakkında:
Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, küreselleşme süreci ile birlikte artan uluslararası eğitim ve araştırma işbirliği felsefesinden hareketle akademik ve kültürlerarası etkileşim ve bilgi/tecrübe paylaşımının kazanç olduğuna inanılarak Türk-Alman akademik işbirliğinin bir sonucu olarak hayat bulmuştur. Fakültede açılan bölümler bu anlayışı yansıtmaktadır ve müfredatlar bu işbirliği ile hazırlanmıştır.
Uluslarası İlişkiler, İşletme ve İktisat gibi uluslararası bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren disiplinleri, Alman ve Türk öğretim üyeleri ortaklığıyla, Almanya’da yaz ve kış okulları imkanıyla, diğer üniversitelerden farklı ve Alman ekolüne uygun müfredatıyla sunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Türk-Alman Üniversitesi’nin ilk kurulan fakültelerindendir.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Partner Üniversitesi: Köln Üniversitesi
Fakülte sitesine ulaşmak için tıklayınız.
Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi – Fakultät für Kultur-und Sozialwissenschaften
Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi tanıtımı:
Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi, bünyesinde yer alacak bölümlerde disiplinler arası bakış açısıyla toplum ve kültürü ilgilendiren konularda eğitim vermek ve araştırma yapmak üzere kurulmuştur. Programlar, Bologna sürecine uygun biçimde öğrenci merkezli olarak uluslararası standartlara göre Türk ve Alman bilim insanları tarafından ortak olarak hazırlanmaktadır. Programlarda Türk ve Alman deneyimlerinden yararlanmaya özen gösterilmektedir.
Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi isminden de anlaşılacağı üzere kültür bilimleri ve sosyal bilimler üzerine çalışan bölümlere ev sahipliği yapmaktadır. Aktif olarak öğrencileri bulunan ve eğitim verilen tek bölümü Kültür ve İletişim Bilimleri bölümüdür. Fakülte Türkiye’de bu alanda tek olma özelliğini taşır. Kültürlerarası iletişim konusunda bir marka olan fakülte, Alman ve Türk profesyonellerden oluşan seçkin eğitim kadrosuyla dikkati çeker. Ayırca fakültenin hali hazırda öğrencisi olan tek bölümü olan Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü ilk öğrencilerini partneri olan Bayreuth Üniversitesi’ne çift diploma programı kapsamında göndermiştir. Bu konuda öğrenci deneyimleri ve bilgiler sitemizde yakın zamanda sunulacaktır.
Kültür ve Sosyal Bilimler Fakültesi Partner Üniversitesi : Heidelberg Üniversitesi
Fakülte sitesine ulaşmak için tıklayınız.
Ayrıca Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü ile ilgili özel olarak yazdığımız ve bölümü tanıttığımız yazımıza da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Mühendislik Fakültesi – Fakultät für Ingenieurwissenschaften
Mühendislik Fakültesi tanıtımı:
Türk-Alman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora kategorilerinde sunacağı özgün bölüm ve programlarla, öğrencilerine modern teknolojileri öğrenme, uygulama ve araştırma yapma imkanlarını veren önemli bir birimdir.
Mühendislik Fakültesi üniversitede açılan ilk fakültelerden biridir. Birçok Alman şirketi ile olan zengin endüstriyel ortaklıklarıyla öğrencilerine prestijli staj imkanları sunar. Dünya çapında bir marka olan Alman Mühendisliği disiplinini devam ettirecek ve geliştirecek bir eğitim sunan fakülte, Türk ve Alman öğretim elemanlarının verdiği eğitimle üniversitenin en çok öğrencisi bulunan fakültesidir. Bünyesindeki bölümleri her yıl genişleten fakültemizde Alman mühendislik ekolü takip edilmekte ve bu kapsamda fakültenin bazı bölümlerinden öğrenciler çift diploma programı kapsamında Almanya’daki partner üniversitelerine yollanmaktadır.
Mühendislik Fakültesi Partner Üniversitesi: Berlin Teknik Üniversitesi
Fakülte sitesine ulaşmak için tıklayınız.
Türk-Alman Üniversitesi Kontenjan ve Puanlar
Üniversite tanındıkça yükselen puanlarıyla beraber, son yerleştirmeye (2019) ait kontenjan ve puanlar aşağıdaki gibidir:
Türk- Alman Üniversitesi’nde Yurt Dışı İmkanları
TAÜ öğrencilerine birçok yurt dışı imkanı sunmaktadır. Hazırlık sınıfının bitiminden itibaren tamamı burslu olarak başlayan yaz okulları, kış okulları, Mevlana Bursu, Erasmus, yurt dışı stajları gibi imkanlar bunların başında gelmektedir. Bu imkanlardan tüm bölümler yararlanır. Tüm bölümlerin Erasmus partnerleri vardır. Ayrıca Türk-Alman Üniversitesi ”Mevlana Bursu” isimli programıyla öğrencilerine çift diploma imkanı sunmaktadır. Buna göre her bölümden on öğrenci (Hukuk hariç olmak üzere) kendi bölümünün partner üniversitesinde bir yıl burslu eğitim görerek, çift diploma sahibi olur.
Çift Diploma İmkanı
Türk-Alman Üniversitesi, kuruluşu itibari ile Almanya ve Alman üniversiteleri ile sıkı bir bağ içerisindedir. Her bölümün Almanya’da bir partner üniversitesi bulunmaktadır. İki üniversite arasında yürütülen özel çalışmalar neticesinde, bölüm öğrencileri üçüncü sınıfa geldiklerinde, başarılı öğrencilerden 10’u Almanya’daki partner üniversitelerinde 1 yıl burslu eğitim görme imkanı kazanırlar. (Hukuk hariç, hukuk fakültesinin çift diploma imkanı müfredat çelişkisinden dolayı bulunmamaktadır.) Almanya’daki eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, döndüklerinde son senelerini de tamamlayarak çift diploma sahibi olurlar, yani hem Almanya’daki partner üniversitesinden, hem de Türk-Alman Üniversitesi’nden diploma edinmiş olurlar. Örnek olarak, Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümünün çift diploma imkanlarıyla ilgili, kulübümüzün Almanya’daki bölüm koordinatörü Ralf Behrwald ile yaptığı röportaja buraya tıklayarak ulaşıp, bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Çift diploma programından yararlanan öğrencilerin deneyimlernin anlatıldığı yazımız da sitemizde okuyucuya sunulacaktır.
Türk-Alman Üniversitesi Kütüphanesi
Türk-Alman Üniversitesi Kütüphanesi, %60 kadarı Almanca, yaklaşık 30.000 basılı kaynağı, 120.000’in üzerinde e-kaynağı, üniversiteler arası ILL sistemi, ve 26 veri tabanı ile öğrencilere aradıkları kaynağa erişme imkanı sunmaktadır. Yakın zamanda yeni ve tam teşekküllü binasına geçiş yapacaktır. Ayrıca güler yüzlü ve yardımsever personeli ile kullanıcı dostu bir hizmet anlayışını misyon edinmiştir. Kütüphane sitesine ulaşmak için tıklayınız.
Kütüphane Tanıtım Videosu
Kütüphanemizin tanıtım videosu sizlerle ..😌 @miktau @uiktau @taupbhukuk @TAUisletme @tauhaber pic.twitter.com/J3izicz1oc
— TAU Kütüphane (@taukutuphane) May 22, 2019
***MİK Portal bir öğrenci oluşumudur, lütfen resmi konularla alakalı sorularınız hakkındaüniversite ile iletişime geçiniz. Üniversitede öğrencilik hakkında her şeyi bize sorabilirsiniz.
Eğer üniversite hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Universkop adresinde “Türk-Alman Üniversitesi Tercih Edilmeli mi?” ismiyle yayınlanan yazıya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yine de yeterli gelmedi mi? Yorum yapın, cevaplayalım.