Türk-Alman Üniversitesi / Kültür ve İletişim Bilimleri Bölüm Koordinatörü olan Prof. Dr. Ralf Behrwald ile 20 Mart Çarşamba günü Üniversitemiz, Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü ve bölümün partner üniversitesi Universität Bayreuth hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Almanca dilinde yapılan bu röportajı dilerseniz aşağıdan literal biçimde Türkçe’ye çevrilmiş olarak okuyabilir, dilerseniz de sesli olarak yazının en sonunda bulunan oynatıcıdan Almanca orjinal halini dinleyebilirsiniz.
Üniversitemiz, Türk-Alman Üniversitesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
İnanıyorum ki, bu iki ülkenin eski akademik geleneklerinin, yani Türk ve Alman geleneklerinin bir araya gelmesi çok büyük bir imkan. Bunun, bu üniversitenin öğrencilerine iki üniversiteyi de aynı anda bitirme ve iki üniversite geleneğinin de sunduğu kalifikasyonları edinme şansı tanıdığı için çok büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.
Beykoz’u nasıl buldunuz?
Biraz Beykoz’da vakit geçirdim ve çevrede bu denli ağaçlar, ormanlar ve dağlar olmasına hayran kaldım. Ayrıca dün BOĞAZ’daydık, direkt olarak BOĞAZ’ın kıyısında oturabildik. Beykoz’u çok güzel buldum.
Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü’nü tercih edip TAÜ’de okumak isteyen öğrenciler için ne düşünürsünüz? Bu onlar için iyi bir şans olur muydu?
Tabii ki, her halükarda bir çift diploma almanın çok büyük bir avantaj sağlayacağına inanıyorum, ayrıca inanıyorum ki TAÜ kendi başına da çok yüksek bir seviyeye erişti, aynı zamanda bu bölüm de bir alan birleşimi (kültür ve iletişim alanlarının birleşimi) ve bu sayede öğrenciler gelecekte hangi alanda uzmanlaşacaklarını seçerek kariyer planlamalarını buna göre yapabilirler.
Bizi Kültür ve İletişim Bilimleri’nin partner üniversitesi olan Bayreuth Üniversitesi hakkında biraz bilgilendirir misiniz?
Bayreuth, Bayern’in kuzeyinde bulunan küçük bir şehir. 75.000 kişilik bir nüfusu var ve Beykoz’dan daha küçük. Bayreuth Üniversitesi gayet genç bir üniversite, tabii TAÜ kadar genç değil ama 1970’li yıllarda kuruldu ve bugün 13.000 öğrencisi mevcut. Aynı zamanda TAÜ gibi bir kampüs üniversitesi ve kendinizi çok rahat hissedebileceğiniz bir yer.
Bayreuth Üniversitesi, öğrencilerine ne gibi sosyal imkanlar sunmakta?
Bayreuth Üniversitesi’nde sosyal imkanlar çok kapsamlı ve farklı, kendi alanlarının görevini üstlenen çok fazla öğrenci var. Mesela Model United Nations ya da benzer formatlarda politik olarak görev yapan öğrencilerimiz mevcut. Bu tür politik görev üstlenimleri Bayreuth Üniversitesi’nde çok önemlidir ve bu konuda çok farklı gruplarımız var. Bunun yanında tabii ki farklı kültürel etkinliklerimiz ve bu etkinlikleri icra eden, örneğin konserler veren kulüplerimiz vs. var. Ayrıca Bayreuth çevresi de kayak yapmak, tırmanıcılık ya da gezi konularında gerçekten çok eğlenceli. Ve bizim üniversitemizi bu konuda dünyada biricik kılabilecek çok önemli bir detay da var ki, üniversitemizin rektörü bir DJ ve bazen sahneye çıkıyor!
Röportajın sesli versiyonunu aşağıdaki oynatıcıdan Almanca olarak dinleyebilirsiniz.
Not: Arkadaki gürültü kirliliği için üzgünüz.
Not: Röportaj yayımlandığı tarih içindeki durum, gelişmeler hakkındadır. Güncel olarak süreci ve gelişmeleri okulumuzun sitesi ve ilgili resmi kaynaklardan öğrenebilirsiniz.
Not: Yazı boyunca sözü geçen “Çift Diploma İmkanı” (Doppeldiplom), Türk-Alman Üniversitesi’nin öğrencilerine sunduğu bir imkandır. Sınıfında başarılı olan ilk 10 öğrenci, 3.sınıfta Almanya’daki partner üniversitesine gönderilir (bu partner üniversite bölümden bölüme değişebilmektedir) ve 3.sınıfı orada başarıyla tamamlaması halinde hem o üniversiteden, hem de TAÜ’de eğitimini bitirdiğinde TAÜ’den diplomasını almaya hak kazanır.