Kültür

İzlenmesi Gereken 10 Kısa Animasyon Film Önerisi

İlk Kısa Animasyon Filmleri:

1) “The Enchanted Drawing” (1900) ve “Fantasmagorie” (1908)

İlk kısa animasyon film örneği olan The Enchanted Drawing 1900 yılında sinema filmlerinin öncüsü olan J. Stuart Blackton tarafından yaratılan 3 dakikalık bir canlı-çizim filmidir. Video J. Stuart Blackton’un düz beyaz bir tahta üzerine Thomas A. Edison’un komik surat ifadelerini çizmesi ile ortaya çıkmıştır. Aslında tam olarak ana örneklerinden sayılmasa bile, ortaya atılan ilk fikirdir ve kısa animasyon film sektörünün evrilmesine sebep olmuş olan filmdir. Fantasmagorie ise 1908 yılında ünlü Fransız animatör Emile Cohl tarafından yaratılan ve sadece animasyonlu resimlerden oluşan 2 dakikalık bir filmdir, en önemli geleneksel çizim videolarından biridir.

“The Enchanted Drawing”

2) Humpty Dumpty Circus” (1898)

Animasyon filmi olmasa da bu sektör için yine bir devrim niteliği taşıyan diğer bir film deHumpty Dumpty Circus olmuştur. Eser, 1898 yılında yönetmen ve yapımcı Vitagraph Studios‘un İngiliz-Amerikalı kurucuları J. Stuart Blackton ve aynı zamanda sihirbaz olan Albert E. Smith tarafından yaratılmıştır. Filmde J. Stuart Blackton’ın kızının oyuncakları kukla olarak kullanılmıştır. Filmin esas önemi ise, Stop-Motion tekniğinin ilk defa kullanılmış olmasıdır. Ne yazık ki orijinal film arşivlerden kaldırıldığı için filme erişilememektedir.

“Humpty Dumpty Circus”

3) “Gertie the Dinosaur” (1914) ve”Felix the Cat” (1919)

Gertie the Dinosour Amerikalı karikatürist ve animatör Winsor McCay tarafından 1914 yılında yaratılmıştır. Gertie the Dinosaur ilk çizim animasyon karakterini içeren filmdir. ilk yaratılmış Orijinal videosunun uzunluğu 14 dakikadır ama Gertie’nin yer aldığı sahneler 6 dakika civarındadır. Film içerisinde McCay ,Gertie‘ye bazı komutlar verir ve Gertie bu komutları yerine getirmemekte ısrarcı olsa da en sonunda McCay‘ın isteklerini yerine getirir.

“Gertie”

Felix the Cat ilk olarak 1919 yılında Sullivan Studios‘un kurucusu Pat Sullivan tarafından yaratılmıştır. Felix the Cat kendini ilk olarak Sessiz Film Dönemi’nde çekilmiş bir Paramount Pictures filmi olan ve Otto Messmer tarafından yönetilen”Feline Follies”de göstermiştir. Karakterimiz tarihin ilk bilindik ünlü animasyon karakteridir, ilk çıktığı zaman döneme damga vurmuş olması sayesinde 1953 yılında çizgi film haline getirilmiştir.

”Felix the Cat”

4) “Plane Crazy” (1928) ve “The Skeleton Dance” (1929)

Plane Crazy 1928 yılında Walt Disney Studios tarafından çıkarılmıştır, Mickey Mouse‘ın ilk yer aldığı filmdir. Yaklaşık 6 dakika uzunuğundadır ve film, Charles Lindbergh‘in Atlantik Okyanusu üzerinde yapmış olduğu tarihi uçuşundan esinlenilmiştir. Filmde Mickey’nin zar zor bir uçak yapıp uçağı uçurmaya çalışması yer almaktadır. Bu filmden hemen sonra yine aynı yıl içerisinde Walt Disney Studios‘un ikinci önemli çalışması olan “Stembot Willie” yayınlanmıştır.

”Plane Crazy”

 

The Skeleton Dance ise yine önem arz eden bir filmdir. 1929 yılında bu film de Walt Disney Studios tarafından yaratılmıştır. Film ilk kısa animasyon film serisi olan “Silly Symphonies“in ilk filmidir. Film 2005 yılında Tim Burton tarafından yazılan “Corpse Bride“ın iskelet dansı sahnesine fikir öncülüğü yapmıştır.

“Skeleton Dance”den bir sahne

5) “Luxo Jr.” (1989)

Luxo Jr.” hepimizin herhangi bir Pixar filmi izlerken jenerik kısmında veya Pixar‘ın logosunda görmeye aşina olduğumuz karakterdir. John Lasseter tarafından 1989 yılında yaratılmıştır. 2 dakikalık bu film ilk bilgisayar yapımı kısa animasyon filmidir, aslında bir lambanın etrafında dönmesinden ibaret gibi gözükse de yine kısa film tarihi için yeni bir metot olduğundan önemlidir.

“Luxo Jr.”

 

Günümüz Yapımı Birkaç Kısa Animasyon Film Önerisi:

6) “Paperman” (2012)

Günümüz kısa animasyon film örneklerine bakacak olursak bence izlenmesi gerekilen ilk örnek “Paperman” olabilir. “Paperman” 2012 yılında John Kahrs tarafından yönetilen, yaklaşık 6 dakikalık romantik tarzda bir filmdir. Film, hem geleneksel çizim hem de bilgisayar çizim teknikleriyle oluşturulmuştur. 2013 “En İyi Kısa Animasyon Filmi” Oscar ödülünü kazanmıştır. Eserde Bir ofis çalışanının hayalindeki kadınla tesadüfen karşılaşması sonucu dikkatini çekmek için kağıttan uçaklar yapması konu alınır.

“Paperman”dan bir sahne

7) “Piper” (2016)

Piper“, 2016 yılında Pixar tarafından yaratılmıştır. Film, “Wall-e, A Bug’s Life…” gibi bir çok filmin yapımında yer almış Alan Barillaro tarafından yazılmış ve yönetilmiştir. 3D bilgisayar tasarımı duygusal bir filmdir ve 2016’da ilk olarak “Finding Dory” ile sinemada gösterilmiştir. 89. Akademi Ödülleri’nin kazananıdır. Konusuna bakacak olursak, küçük bir kuşun sudan korkması sonucu yemek bulmaya cesaret edememesi ama sonrasında bir pagarus* tarafından korkularını yenmesi konu alınmıştır. Esas çocuklara hitap ettiği düşünülebilecek olsa da, her yaştan insanın izleyip kendi için bir şeyler çıkarabileceği bir filmdir.

“Piper” ve Pagurus

8) “Tin Toy” (1988) ve “Alike” (2015)

Bu iki filmi aynı başlıkta toplamamın sebebi iki filmin de meşhur VFX, SFX gibi bilgisayar animasyon geliştirme yöntemlerinden biri olan CGI yöntemi ile tasarlanmış olmasıdır. CGI, özellikle videolarda ve simülatörlerde resim oluşturmak ve katkıda bulunmak üzere yaratılmış bir bilgisayar grafikleri uygulamasıdır. Yani kısaca bu üçlü için bilgisayar animasyonu dünyasının yapı taşları denebilir. “Tin Toy” ise ilk CGI tasarımı kısa animasyon filmidir. 1988 yılında yine Pixar tarafından geliştirilen, John Lasseter tarafından yönetilen 5 dakikalık kısa metrajlı bir filmdir. Tin Toy 1988’de “En iyi Kısa Animasyon Filmi” Oscar ödülünü alarak Pixar’ın da ilk Oscar ödülünü almıştır. “Tin Toy” Billy adlı bir bebekten kaçmaya çalışan oyuncak Tinny’nin hikayesini anlatan komedi türünde bir filmdir.

“Tinny”

Alike da CGI ile üretilmiş bir filmdir. Bunu listeye koymamın sebeplerinden biri çoğu CGI filminden farklı şekilde yaratılmış olmasıdır ayrıca vermeye çalıştığı mesajın, kişilere göre çok değişken olması da diğer bir sebep olarak varsayılabilir. “Alike” Pepe-School-Land’in* desteğiyle, ünlü İspanyol animatör Daniel Martínez Lara, Rafa Cano Méndez ve çeşitli İspanyol sanatçıların işbirliği ile yönetilen 2015 yapımı; yaklaşık 8 dakikalık bir filmdir. Ayrıca ücretsiz animasyon tasarım programı olan Blender kullanılarak bir öğrenci tarafından 5 yılda tamamlanmıştır. İnsanların şehir hayatından ve tekdüzelikten nasıl yaratıcılıklarını, benliklerini kaybettikleri konu alınır.

“Baba olduktan sonra, çocuğunuz için neyin iyi olup, neyin olmadığını çok sık düşünmeniz gerekiyor. Bu kısa filmle, bu konudaki düşüncelerimizi yansıttık.”

                                                         Martínez Lara

“Alike”den bir sahne

9) “Father and Daughter” (2000)

Father and Daughter” 2000 yapımı yine duygusal içerikli bir film. Michaël Dudok de Wit tarafından yazılıp yönetilmiş 10 dakikalık bir eserdir. 73. Akademi Ödülleri’nde “En İyi Kısa Animasyon Filmi” Ödülü’nü kazanmıştır ayrıca konusu ile 2008 yapımı “Nim’s Island” adlı filme fikir öncülüğü yapmıştır. Özet olarak “Father and Daughter“da küçük kızına veda edip sandal ile açılan bir babanın ve bu süre zarfında da baba özlemi asla eksilmeyen bir kızın yaşamı işlenir.

“Father and Daughter”den bir sahne

 

10) “Dear Basketball” (2017)

Dear Basketball” 2017 yapımı, Glen Keane yönetmenliği eşliğinde ve meşhur basketbolcu Kobe Bryant‘ın yazarlığında, Kobe Bryant‘ın  basketbola veda mektubu gibi olan 29 Kasım 2015 tarihinde The Players’ Tribune’a yazmış olduğu mektubun kısa filme dökülmüş halidir.  Dear Basketball” sadece geleneksel çizimlerle oluşturulmuştur ve 90. (2018) “En iyi Kısa Animasyon Filmi” Oscar ödülünü kazanmıştır. Görsellik açısından çok başarılı olmasa da dokunaklı olması ve samimiyeti ile önemli bir filmdir.

“Kobe Bryant”

Yeni Çıkan Bir Kısa Animasyon Filmi Önerisi:

11) “Blind Mice” (2018)

Yeni çıkmış olan bu film Nicholas D’Agostino tarafından yönetilmiştir. Stop-motion tekniği kullanılmıştır ama karakter yapımı diğer filmlere göre dikkat çekicidir. Karakterler insan-hayvan karışımı tasarlanmıştır. Film, Walter‘in hapisden çıkması sonrasında emekli olmak için arkadaşlarıyla çabalaması ama sonrasında işlerin beklediği gibi gitmemesini konu alıyor.

“Blind Mice”

Kaynakça:

  1. IMDB
  2. LiveAboutDotcom
  3. New York Film Acedemy Arşivi

 

 

Bu yazı en son şu tarihte düzenlendi 28 Temmuz 2021 20:42

İrem Dölen

Türk Alman Üniversitesi'nden bir post-modern apokaliptik hayranı 🌱

Okuyucular ne diyor?

  • Okurken zevk aldığım bir makale oldu. İçerisinde izlediğim kısa filmler bulunmakla beraber, bu yazıdan sonra izleyeceklerimi de not aldım. Ayrıca kısa, öz anlatımınız da çok güzeldi. Yazılarınızın devamını bekliyoruz.. :)