İnsan, ihtiyaçları bitmeyen bir varlıktır ve insan hayatı bu ihtiyaçları doyuma ulaştırma döngüsü içerisindedir. Temel ihtiyaçlarını karşılayan insanlar hayatlarını devam ettirmek adına bazı motivasyonlara yönelirler. Bu tatminsizliği ve hayattan beklentiler döngüsünü Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Piramidi’nden faydalanarak inceleyebiliriz.
“Motivasyon (güdülenme), fiziksel ve psikolojik aktiviteleri başlatma, yönetme ve devam ettirmeyi kapsayan her türlü süreç için kullanılan genel terimdir. Motivasyon kelimesi Latince’de “hareket etmek (to move)” anlamında olan movere kelimesinden gelir.” (Gerrig, Richard J. & Zimbardo, Philip G, Psikoloji ve Yaşam, 2012, s. 343)
İnsan temel ihtiyaçları haricinde yaşamını temellendirebileceği birçok faktöre ihtiyaç duyar. Birçok kuramcı yıllar süren araştırmalar doğrultusunda insanın yaşamını devam ettirebilmesi için beklentilerin, tatminin ve motivasyonun var olması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.
1 Nisan 1908 doğumlu Abraham Maslow insan içgüdüleriyle ilgilenmiş bir psikologdur.
Maslow, araştırmaları sonucunda insanın ihtiyaçlarını ve beklentilerini fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlardan oluşan 5 katlı bir piramit üzerine temellendirmiştir. Alt tabakalarda fizyolojik ihtiyaçlar, üst tabakalarda da psikolojik ihtiyaçlar bulunur. Maslow’un piramidinde insan alt tabakalarda bulunan ihtiyaçlarını doyuma ulaştırmadan üst tabakalardaki ihtiyaçlara ulaşamaz.
Kendisini gerçekleştirmiş insan;
Kitap Önerisi: Hermann Hesse- Siddhartha
Kaynakça:
- http://pskolojk.blogspot.com/2012/05/maslowun-ihtiyac-piramidi.html
- https://www.bilgiustam.com/maslowun-ihtiyaclar-hiyerarsisi-nedir/
- Gerrig, Richard J. & Zimbardo, Philip G, Psikoloji ve Yaşam, 2012, s. 343
Bu yazı en son şu tarihte düzenlendi 29 Mart 2021 16:41
Okuyucular ne diyor?
Motivasyonunu beğeniyorum, bir çok kişinin okuması gereken bir makale olmuş. Tebrik ve teşekkür ederim.