Almanca öğrenmeye yeni bir dil olarak karar verdiyseniz ya da Türk-Alman Üniversitesi’nde hazırlık eğitimine başladıysanız, Almanca öğrenirken size yardımcı olacak ek kaynaklar ve tavsiyeler işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Bu yazıda ise eğitiminiz sırasında zaten size tavsiye edilecek kitaplar ve öğrenim kaynaklarından ziyade, pratik ve eğlenceli “yardımcı öğrenim” kaynaklarından bahsedilecek.
Film ve diziler ile pasif öğrenme, yani eğlenceli kısma geçmeden önce pratik öğrenme kısmından bahsedebiliriz. Almanca eğitiminiz süresince size yardımcı olmasını dileyeceğiniz bir sürü site arayışına girebilirsiniz, aşağıda size gerçekten yardımcı olabilecek birkaç site ve uygulama önereceğiz.
Spotify ve Almanca
Bunlardan biri bir müzik platformu olan Spotify. Spotify üzerinden Almanca şarkılara ulaşabileceğiniz gibi, günlük Almanca podcast ve haberlere de ulaşabilirsiniz. Yürürken, otobüste vs. sizler için özel olarak hazırlanmış günlük Almanca haberleri dinleyerek pratik yapabilirsiniz.
Örneğin, Deutsche Welle’nin Almanca öğrenmeye başlayan kişiler için hazırladığı yavaş konuşulan günlük Almanca haberlere buraya tıklayarak Spotify üzerinden ulaşabilirsiniz.
Günlük Haberler ve Deutsche Welle
Dinleme becerilerinizi ve kelime haznenizi günlük Almanca haberler dinleyerek ve okuyarak geliştirebilirsiniz. Almanca haber dinlemek için Zdf, Tagesblatt ya da Deutsche Welle kaynaklarını kullanabilirsiniz. Bu kaynakların sitelerinde günlük olarak video haberlere ve yazılı haberlere ulaşabilirsiniz, özellikle Deutsche Welle, Türkçe olarak da kaynak sunuyor ve Almanca öğrenimini teşvik eden video serileri mevcut, tıpkı yukarıda Spotify konusunda bahsettiğimiz yavaş konuşulan Almanca haber serileri gibi.
DW’nin Almanca öğrenimini teşvik ettiği Almanca dilindeki sayfasına buradan, Türkçe dilindeki sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca DW’nin bu konuda özel olarak işlettiği bir facebook sayfası da mevcut.
Almanca Sözlükler
Almanca öğreniminizde bilmediğiniz kelimelerin anlamlarına bakabileceğiniz güvenilir sözlük siteleri bulmanız şart, pek tabii öğrendiğiniz kelimeleri nasıl kullanabileceğinizi de öğrenebileceğiniz siteler de araştırmanız gerekiyor.
1- beluka.de
Beluka, oldukça geniş bir Türkçe-Almanca sözlüğe ev sahipliği yapıyor. Aradığınız kelimelerin birçok anlamını, ve sonuç kısmının aşağısında da belli kullanım öbeklerini görebiliyorsunuz. (Güzel bir alternatifi de ayrıca Pons, denenebilir.)
2- bab.la
Bab.la, kelimelerin anlamlarını bulmaya çalışacağınız bir sözlükten ziyade, fiil çekimlerine bakabileceğiniz muazzam bir veri tabanı. Öğrenim sırasında ve sonrasında da birçok fiilin hangi zamanda nasıl çekimlenebileceğine bakmanız gerekebiliyor, akıldan çıkarılmaması gereken yegane dostunuz.
3- duden.de
Almanca-Almanca olup, çok detaylı ve doğru açıklamaları olan, basılı sözlüğün online veri tabanı. Bazı sözcüklerin Türkçe açıklamaları, o sözcükleri anlamanızda yeterli olmayabiliyor. Bu durumda Almanca açıklamalarını bu siteden, ya da basılı sözlüğünden edinebilirsiniz.
4- Linguee
Mobil uygulaması ve web sitesi olan linguee, her zaman yer imlerinizde olması gereken bir veri tabanı. Film/Dizi izlerken, ya da kitap okurken vs. bir kelime duydunuz ya da okudunuz, ama bu kelimenin nerelerde nasıl kullanılabileceğini tam olarak bilmiyorsunuz, ya da farklı kullanım alanlarını mı merak ediyorsunuz? Başvurmanız gereken kaynak linguee. İstediğiniz kelimeyi aratın, arattığınız kelimeyi tüm internette seçtiğiniz diller arasında karşılaştırır ve size hangi bağlamlarda kullanılabileceğini gösterir. (Alternatif olarak reverso context sitesi de kullanılabilir, ikisini de mutlaka deneyin.)
1- Quizlet
Aktif olarak öğrenim sunmayı amaçlayan Quizlet, uygulaması ve web sitesi ile bedava hizmet veriyor. Uygulamayı indirip, ya da siteye girip insanların oluşturdukları kart destelerini inceleyebilir, onlar ile pratik yapabilirsiniz. Daha efektif bir yolu ise kendi kart destenizi oluşturmak.
Almanca öğreniminiz sırasında karşılaştığınız yeni kelimeleri ve cümle öbeklerini kart olarak Türkçe karşılıkları ile Quizlet’de oluşturabilir, ardından her gün boş vaktinizde bu kart destelerini kısaca gözden geçirebilir, kelime dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz kart destelerini arkadaşlarınız ile de paylaşabilirsiniz, kolektif olarak Quizlet ile çalışmak, size çok büyük katkı sağlayabilir.
Pek tabii Google’ın translate uygulamasını da unutmamak gerek. Eskiden çok kötü işlese de, yakın zamanda gelen makine öğrenimi güncellemesi ile başlangıç/orta seviye metinleri “çok iyi” seviyede çevirebiliyor. Özellikle İngilizce’den Almancaya çevirisi çok başarılı.
3- LanguageTool
LanguageTool bir siteden daha çok bir eklenti, tarayıcınıza eklediğiniz bu ücretsiz eklenti herhangi bir sitede yazdığınız Almanca metni kontrol ediyor ve yaptığınız yanlışları size doğru olması gerektiği şekliyle gösteriyor.
Bu eklentiyi Mail yazarken ya da ödevinizi yazarken vs. kullanabilirsiniz, yaptığınız yazım yanlışlarınızı düzeltmenize yarayacak ve size bazı durumlarda daha anlamlı ve iyi cümle yapısı ve kelime önerileri sunacak. Ayrıca bir metin yazarken aynı şekilde eklentinin kendi sitesine giderek de metninizin tamamını kontrol ettirebilirsiniz.
Özellikle yazım yanlışlarını düzeltmek konusunda çok başarılı bir semantik analiz eklentisi olan bu eklenti, her Almanca öğrenen bireyin tarayıcısında olmalı. Üstelik sadece Almanca değil, İngilizce ve bazı diğer dillerde de hizmet sunuyor. (Tıpkı Grammarly gibi, fakat daha kalitesizi, yine de Almanca daha iyi bir alternatif yok ve oldukça kullanışlı.)
Yeni tanıtılan bir Netflix eklentisi, Netflix üzerinden dizi/film izlerken alt yazı ile dil öğrenmeyi çokça kolaylaştıran ve eğlenceli hale getiren bir eklenti olarak karşımıza çıkıyor. Sadece Almanca değil, birçok dili bu şekilde pratik ve eğlenceli tekrar edebilirsiniz. Eğer Netflix kullanıyorsanız, bu eklentiyi dil öğreniminiz için kullanmanız şiddetle önerilir.
Yukarıda bulunan kaynakların dışında, Atatürk Üniversitesi’nden Dr. Ö. S. İMRAĞ’ın Almanca dilinin zamanları ve Türkçe karşılaştırmaları ile ilgili tez çalışması, “zamanlar” konusundaki kafa karışıklığınızı gidermek için harika bir Türkçe kaynak, buraya tıklayarak teze ulaşabilirsiniz.
Sosyal Medya ve Notes of Berlin
Boş zamanınızda sosyal medyada vaktinizi geçirirken de pasif olarak dil bilginizi geliştirebilirsiniz, tek yapmanız gereken hakim olduğunuz dillerdeki içerik üreticilerini takip etmenin dışında, Almanca içerik üreten kişi, kanal ve sayfaları da takip etmek. Facebook, Instagram ve YouTube üzerinde bu tür hesaplardan fazlaca bulabilirsiniz, özellikle yukarıda DW‘nin Almanca öğrenimini teşvik ettiği facebook sayfasının yanı sıra, komedi, bilgi ve siyasi içerikli sayfalar da mevcut.
YouTube üzerinde takip edebileceğiniz muazzam bir içerik üreticisi olan Kurzgesagt’ın Almanca versiyonu, YouTube için muhteşem bir alternatif olacaktır. Ayrıca Instagram üzerinde de, günlük birkaç dakika vaktinizi ayırarak sizi düşünmeye itecek, ya da eğlendirecek, aynı zamanda dilinizi geliştirmenizi sağlayacak ve Alman kültürüne dair fikirler edinmenize yarayacak harika bir Instagram hesabı mevcut, Notes of Berlin.
Berlin’de yaşayan insanlar, sokakta karşılaştıkları ilginç ilanları fotoğraflayarak bu hesaba iletiyorlar ve uygun görüldüğü takdirde paylaşılıyor, ayrıca bir internet sitesi de bulunmakta. Kısacası, sosyal medyanızı da pasif öğrenmeye odaklı olarak çok dilli şekilde kullanmanız dilinizi geliştirmeniz açısından çok faydalı olacaktır.
Sadece Almanca değil, herhangi bir dili öğrenmek için bağlama hakim olmak, dile de hakim olmanın şartlarından biridir. Sözlüklerden ve verilen kaynaklardan kelimeleri ve cümle yapılarını öğrenebilirsiniz, ama bu kelime ve cümleleri nerede ve nasıl kullanacağınızı bilmediğiniz takdirde, dili çoğu kişinin İngilizceyi bildiği gibi, biliyor ama konuşamıyor olacaksınız.
Öğrendiğiniz dilin konuşulduğu bir ülkede değilseniz, günlük yaşamınızda o dilin bağlamına hakim olmanız pek olası değildir, bu nedenle globalleşmenin de yararlı bir sonucu olan yabancı dizi ve filmlerden faydalanabiliriz. Örneğin Almanca öğrenirken Almanca dizi ve filmleri seyretmek, cümle yapıları ve kelimelerin hangi bağlamda (kontextte) anlam kazandığını ve kullanılabildiğini anlamanıza yardımcı olacak.
İzlediğiniz filmin ya da dizinin konusunun pek bir önemi yok, önemli olan düzgün bir dile sahip olması, fakat farklı diyalekt ve sokak dillerine de aşina olmak istiyorsanız çeşitli Alman sokak dizilerini de izleyebilirsiniz. (bkz. Skylines) Çünkü bizim buradaki asıl amacımız izlediğimizden haz almaya çalışmak değil, konuyu takip etmek ve bu konuyla bağlantılı olarak konuşulan dilin bağlamını algılamaya çalışmak, duymak, okumak ve öğrenmek.
Netflix, Almanca ve Dil Öğrenimi
Netflix tabii ki dil öğrenimi için kullanılan bir platform değil, ama bunu dil öğreniminiz sırasında faydalı ve eğlenceli bir araç haline getirebilirsiniz. Örneğin halihazırda izlediğiniz diziyi orijinal dilini Almanca seslendirmeye çevirerek izleyebilirsiniz, ya da zaten orijinal dili Almanca olan yapımları Türkçe alt yazı ile izleyebilirsiniz.
Başlangıç seviyesindeyken izlenen dizi ve filmlerde seslendirme ya da orijinal dil olarak Almanca tercih etmek size başta oldukça garip ve yabancı hissettirecek olsa da, size gerçekten fark edilir bir gelişme ve dil hissiyatı katacak, üstelik o gariplik hissi de bir müddet sonra kaybolacaktır. Dil öğreniminizde ilerlediğinizde sadece seslendirme olarak değil, alt yazı olarak da Almanca seçeneğini uygulayabilirsiniz, böylece hem okuma hem de dinleme yeteneklerinizi geliştirmiş olursunuz.
Bu aşamada anlamadığınız kısımlar sıklıkla olacaktır, üşenmeden o kısımları geri sarıp alt yazıyı Türkçe ya da aşina iseniz İngilizce olarak değiştirip, anlamadığınız kısmı Türkçe ya da İngilizce olarak izleyerek anlayabilir ve öğrenebilirsiniz. Biraz yorucu gelebilir, fakat konunun başında da bahsettiğimiz gibi dil öğrenme aracı olmayan Netflix’i, dil öğrenme aracı haline bu şekilde getirebiliriz.
Not: Bu konuda yukarıda da bahsettiğim gibi “Language Learning Netflix” isminde bir Chrome eklentisi yapılmış. Chrome web tarayıcınız üzerinden Netflix izlerken, altyazıda dil öğrenmenize faydalı olacak seçenekler ekleniyor. Oldukça faydalı bir eklenti, buraya tıklayarak eklenti sayfasına ulaşabilirsiniz.
Almanca Film Tavsiyeleri
Amaç Almanca öğrenimi ise izlediğiniz filmin çok kaliteli bir yapım olması gerekmiyor, dikkat edilmesi gerekilen kısım dil kullanımı, fakat yine de kaliteli yapımlara öncelik vermek harcadığınız vaktin daha harcamaya değer olmasını sağlar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi izlediğiniz film ya da dizinin orjinal dilinin Almanca olması zorunlu değil, dublajlı olarak da popüler yapımları (bkz. Family Guy) izleyebilirsiniz, fakat orijinal dilde izlemek ağız hareketleri ile senkronize ve daha doğru bir diyalektik ile dilin hissiyatını daha gerçekçi olarak yakalamanıza yardımcı olur. Aşağıda tarafımızdan seçilen bazı film önerileri yer alıyor. (Sıralamaya özel olarak dikkat edilmemiştir.)
1- Der Untergang
Der Untergang Almanca için güzel bir alıştırma olsa da, gayet ciddi bir yapım olduğundan dolayı anlaması biraz zor olabilir. Başlangıç seviyesinde iken Türkçe alt yazı ile izlemek tercih edilebilir.
2- Das Leben der Anderen
Başkalarının hayatı. İzlediğinizde sizde çok derin izler bırakacak, mutlaka izlenmesi gereken bir Alman filmi. İkinci dünya savaşından sonra Berlin’in Doğu kısmında geçiyor, ve o zamanlardaki Berlin’in siyasi ve sosyal yapısını anlamanızda bir film olarak büyük rol oynuyor.
3- Das Experiment
Dikkatle izlenebilecek, önemli bir Alman yapımı. 2010 yılındaki tekrar çekimi tercih edilebilir.
4- Wilkommen in Deutschland
Özellikle sosyolojiyi ve kültürü içine alan lisans programlarında okuyan öğrenciler için izlenmesi önerilir, zaten öğretim görevlileri tarafından da önerilecektir. Başlangıç seviyesinde gayet kolay anlaşılabilir, bazı kısımları da Türkçedir.
5- Who am I
Sinematik olarak ABD yapımı filmlere Alman yapımı eşdeğer bir kalite ile yaklaşmış, iyi bir aksiyon filmi.
6- Schindler’s List
Genel olarak İngilizce konuşulsa da, Almanya ile ilgili ve Almanca konuşulan, yazılan kısımlar da olduğundan izlenmeye oldukça değer. Yakın tarihe ilgisi olan kişiler için de önemli bir yapım.
7- Aus dem Nichts (Paramparça)
Ünlü Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın‘ın yeni filmi. Yine bazı kısımları Türkçe olmakla beraber, akıcı bir dile ve kurguya sahip.
8- Er ist wieder da
Eğlenceli, ironik ve düşündürücü, kaliteli bir Alman yapımı. Çekimi sırasında da oldukça tepki toplamıştır.
9- Die Welle
Görece sakin bir dile sahip, izlemeye değer kaliteli bir yapım.
10- Good Bye Lenin
11- Gegen die Wand
12- Lola Rennt
Almanca Dizi Tavsiyeleri
1- Dark
Akıcı bir dile sahip, çok iyi alıştırmalar yapabileceğiniz, kaliteli bir Netflix dizisi.
2- Dogs of Berlin
Sosyoloji ve kültür kavramları ile ilgilenen kişiler için izlenmesi gereken bir dizi. Dil olarak fazlaca sokak dili tercih edilse de, Alman dilini ve kültürünü, içinde bulunduğu sosyolojik durumu farklı bir açıdan görmenizi sağlıyor.
3- Skylines
Almanca sokak dilini merak ediyorsanız izlenebilir.
4- How to Sell Drugs Online (Fast)
Dili nedeniyle izlenmeye değer Alman yapımı gençlik dizisi. (Gençlik dizisi olması ve dizinin ismi oldukça ironik, fakat ciddi sorunları olan bir dizi değil.)
5- Wir sind die Welle (Tehlikeli Oyun)
Filminden yola çıkılarak dizisi yapılmış, yapımında oldukça emek barındıran Netflix dizisi. Almanca olması nedeniyle göz atmaya değer.
6- Unsere Mütter Unsere Väter
7- Parfum
Almancayı hayatınızın içine ne kadar sokabilirseniz, diliniz o kadar gelişecektir. Dil öğrenimi ara verilmemesi gerekilen bir aktivitedir, pasif ve aktif olarak sürekli devam edilmesi gerekir. Aksi takdirde hep bazı noktalarda eksik kalmaya devam edip, kendinizi yetersiz hissedebilirsiniz. Tabii kendinizi yetersiz hissetmek bile, yetersizken yeterli olduğunuzu zannetmekten daha iyidir, en azından düzeltmeniz gereken noktaları bulur ve düzeltebilirsiniz. Başarılar!
Bu yazı en son şu tarihte düzenlendi 28 Temmuz 2021 20:42
Okuyucular ne diyor?
Yazılı(Kitap) kaynak önerisi yapabilir misiniz başlangıç ve orta seviye olmak üzere?
Türkçe olarak okumuş olduğunuz kitapların Almanca versiyonundan başlayabilirsiniz.
Referenzen sind gut und besser als nichts, aber ich galaube es gab null Referenz für die Grammatik und Übungen.
Es gibt viel zu viel, jedoch ich mochte den Artikel begrenzt halten. Referenzen für die Grammatik und Übungen werden normalerweise von der Uni oder Lektor*innen gegeben, aber werden diese Techniken oder Webseiten nicht erwähnt.
Siz ne güzel bir ekipsiniz, umarım bu sene giriş sıralamaları çok değişmez de ben de TAU’lu olurum :)
Merhaba, teşekkür ederiz. TAÜ'lü olursan bize katılmayı değerlendirmeyi unutma, görüşmek üzere!
almanca videolar,haberler,filmler, tvler izleyebileceğimiz ve türkçe alt yazısı olan siteler var mı? netflix ve youtube haricinde